Organizatia Internationala a Muncii
(International Labour Organization)
-ILO -

Organizatia Internationala a Muncii (OIM) este agentia specializata a Natiunilor Unite care cauta sa promoveze justitia sociala si recunoasterea internationala a drepturilor omului si drepturilor muncii.

A fost fondata in 1919 si este singura mare creatie supravietuitoare a Tratatului de la Versailles care a dus la aparitia Ligii Natiunilor. Organizatia Internationala a Muncii a devenit prima agentie specializata a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) in 1946.

OIM formuleaza standardele internationale in domeniul muncii sub forma unor Conventii si Recomandari. Acestea stabilesc normele de baza ale dreptului muncii: libertatea asocierii, dreptul la organizare, negocierea colectiva, abolirea muncii fortate, egalitatea sanselor si tratamentului si alte standarde care reglementeaza intreg spectrul problemelor dreptului muncii.

Organizatia Internationala a Muncii (OIM) acorda asistenta tehnica, in principal, in domenii ca:
pregatirea si reabilitarea profesional/ocupationala;
politica angajarilor;
managementul muncii;
dreptul muncii;
conditii de munca;
dezvoltarea managementului;
cooperare;
securitate sociala

Organizatia Internationala a Muncii promoveaza dezvoltarea organizatiilor independente ale angajatilor si asigura acestora servicii de pregatire si asistenta.

In cadrul Natiunilor Unite, OIM are o structura tripartita unica: angajatii si angajatorii participa, ca parteneri egali, alaturi de reprezentantii guvernelor in cadrul organelor de conducere proprii.

In timpul sesiunile de lucru, Conferinta Generala a Organizatiei Internationale a Muncii adopta o serie de conventii. Romania recunoaste Organizatia Internationala a Muncii si a ratificat o parte din conventiile elaborate de catre OIM

Federatia Europeana a Personalulu din Serviciile Publice
(European Federation of Employees in the Public Services)
- EUROFEDOP -Infiintata la primul congres al Federatiei Internationale a Personalului din Serviciile Publice care a avut loc la Viena, Austria, in 1966, Eurofedop grupeaza uniuni sindicale crestine, precum si alte uniuni sindicale democratice din Europa.

Cei 52 de membrii sunt uniuni sindicale din domeniul serviciilor publice din urmatoarele tari: Austria, Albania, Belgia, Bulgaria, Elvetia, Republica Ceha, Germania, Danemarca, Spania, Franta, Ungaria, Croatia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Lituania, Malta, Olanda, Portugalia, Romania, Slovacia, Marea Britanie.

Scopul principal al Eurofedop este sa promoveze cooperarea intre uniunile sindicale din serviciile publice pretutindeni in Europa si sa reprezinte interesele personalului din serviciile publice in fata Uniunii Europene. Pentru a realiza acest lucru, Eurofedop promoveaza dialogul social european pluralist si reprezentativ, indiferent daca este formal sau informal, in cadrul sectorului public.

In scopul imbunatatirii cooperarii intre membrii Eurofedop, au fost infiintate 9 consilii sindicale: Servicii Postale si Telecomunicatii, Autoritate Locala si Regionala, Ministere, Servicii de Sanatate Publica, Politie, Finante, Aparare, Justitie si Femei.

Sarcinile consiliilor sindicale constau, in principal, in asigurarea informarii mutuale, adoptarea rezolutiilor relative la sectorul lor de activitate, informarea si consilierea Comitetului Executiv al Eurofedop. Toate consiliile sindicale se intalnesc cel putin o data pe an.

Eurofedop este membra a Confederatiei Internationale a Muncii, este recunoscuta de Organizatia Internationala a Muncii si este membra a Comitetului de Cooperare din cadrul Consiliului Europei.


Blocul National Sindical

- BNS -

Blocul National Sindical este o organizatie sindicala confederativa ce reuneste pe baza liberului consimtamant organizatii sindicale de tip federativ.

BNS a luat fiinta in luna noiembrie 1991, cand reprezentantii a 13 federatii s-au reunit in Congres National si au decis sa-si uneasca eforturile, punand astfel bazele confederatiei.

Blocul National Sindical este una dintre cele mai active confederatii sindicale din Romania, in alcatuirea sa intrand 39 de federatii din cele mai importante ramuri ale economiei. De asemenea, BNS este reprezentat la nivel national prin cele 36 de filiale judetene.

Blocul National Sindical este membru al Consiliului Economic si Social si are reprezentanti in toate structurile tripartite la nivel national si local.

Blocul National Sindical este membru cu drepturi depline al Confederatiei Internationale a Sindicatelor Libere (ICFTU) si al Confederatiei Europene a Sindicatelor (ETUC).

Principiile fundamentale pe care Blocul National Sindical le apara si le promoveaza sunt democratia, egalitatea in drepturi, solidaritatea si toate principiile cuprinse in "Declaratia Drepturilor Omului", iar activitatile principale pe care le desfasoara sunt:
Negocierea contractului colectiv de munca la nivel national;
Sustinerea, la toate nivelele, a drepturilor si intereselor membrilor sai;
Urmarirea asigurarii protectiei sociale pentru membrii sai;
Formularea si sustinerea de proiecte de acte normative sau modificari ale legislatiei existente referitoare la oricare dintre drepturile si/sau interesele legitime ale oricaruia dintre membrii sai;
Promovarea si sustinerea principiilor economiei de piata si ale statului de drept;
Colaborarea cu alte organizatii sindicale din tara si/sau strainatate;
Promovarea si imbunatatirea educatiei sindicaleFederatia Sindicatelor din Administratia Publica
- PUBLISIND -


Structura de sindicat national a permis Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare - SNLP sa fondeze impreuna cu alte 9 sindicate din diferite sectoare de activitate ale administratiei publice, Federatia Sindicatelor din Administratia Publica – PUBLISIND.

PUBLISIND a fost afiliata la Blocul National Sindical cu ocazia Consiliului National de la Eforie Nord, din data de 13.06.2007.

In prezent, la Federatia Sindicatelor din Administratia Publica – PUBLISIND - sunt afiliate 36 de sindicate care reprezinta aproximativ 18000 membri de sindicat.

Federatia Sindicatelor din Administratia Publica se doreste a fi un instrument pentru imbunatatirea imaginii functionarului public din Romania, dar si pentru apararea drepturilor si intereselor membrilor sai, la niveluri corespunzatoare.
Trebuie sa iti cunosti drepturile. De multe ori problemele apar si pentru ca membrii de sindicat nu isi cunosc drepturile pe care le au. Tocmai de aceea este bine sa verifici orice informatie, pentru ca de multe ori aceasta poate fi incompleta sau chiar gresita.
Neacordarea unui drept nu este intotdeauna rezultatul relei intentii - ea poate fi o greseala a unui coleg. De aceea, de multe ori o simpla cerere adresata conducerii, atunci cand un drept iti este incalcat, este suficienta.
Sindicatul poate sti cand drepturile la locul de munca sunt incalcate colectiv, dar nu poate ghici cand un drept individual este incalcat. Sesizeaza organizatia sindicala atunci cand nu poti rezolva singur problema.
Nu lasa totul doar pe seama organizatiei sindicale care te reprezinta. Sindicatul te poate ajuta, dar nu te poate inlocui in toate situatiile. In majoritatea cazurilor, angajatorii profita de teama salariatilor de a-si revendica personal drepturile si considera ca sindicatele nu ar trebui sa reclame ceea ce salariatul insusi nu reclama.
Majoritatea problemelor individuale care nu se rezolva pe cale amiabila pot fi solutionate in justitie. Sindicatul are dreptul legal de a promova actiuni in justitie in numele si in interesul tau. Solicita sindicatului sa te reprezinte si imputerniceste-l sa o faca. Daca sindicatul tau nu poate el insusi sa iti promoveze actiunea, o poate face federatia sau, la nevoie, chiar si confederatia.
Nu trece nepasator pe langa cei care au nevoie de ajutor. Daca observi ca drepturile unui coleg sunt incalcate ia atitudine. Nu te baza pe faptul ca "mie nu o sa mi se intample niciodata". Politica strutului este cea mai proasta varianta. Daca te faci ca nu observi o problema, asta nu inseamna ca problema nu exista.
Participa la actiunile initiate de sindicat. Nu uita ca scopul in care a fost infiintat sindicatul este tocmai acela de a ne manifesta solidaritatea. Chiar daca ai impresia ca actiunea nu vine, in mod direct, in sprijinul tau poti ajuta in felul acesta colegi aflati in dificultate. Nu se stie niciodata cand vei avea nevoie de solidaritatea lor.
Fi curajos. Nu te lasa prins in jocul pedeapsa-recompensa: esti docil - primesti prima, te mangai pe crestet, esti ghimpe - te sanctionez cu prima ocazie. In acelasi timp nu uita ca nu e suficient sa fi cu gura mare, sa te revolti atunci cand crezi ca ai dreptate, ci trebuie sa fi principial, perseverent, cinstit cu tine insuti si cu ceilalti si mai ales vertical. Daca esti genul care "sopteste" la urechea sefului vrute si nevrute despre colegul de munca asta nu inseamna ca esti curajos! Acelasi lucru se poate spune si despre cel care incearca "sa acopere" cu orice pret greselile profesionale ale acestuia.
Sindicatul te poate ajuta cu privire la toate problemele legate de serviciu si cu privire la unele probleme ce tin de comunitatea locala in care traiesti, dar nu poate interveni in problemele personale pe care le ai in afara unitatii.
Daca ai savarsit o abatere disciplinara, sindicatul poate urmari ca angajatorul sa respecte intocmai prevederile legale intr-o astfel de situatie, dar nu te poate scuti de raspunderea personala pe care o ai.

 

Părerile sunt libere, dar nu obligatorii.

 

Statutul sindicatului

Statutul Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare
- SNLP -


CAPITOLUL I. DISPOZITII GENERALE

Art. 1 – Denumire, sediu si insemne

(1) Denumirea organizatiei este "Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare".

(2) Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare, denumit in continuare Sindicatul, este organizatie cu personalitate juridica, constituita in temeiul legii sindicatelor nr. 54 din 24 ianuarie 2003.

(3) Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare are sediul in Bucuresti, str. Maria Ghiculeasa nr. 47, sector 2.

(4) Insemnele organizatiei sunt prezentate in anexa nr. 1 si fac parte integranta din prezentul statut. Abrevierea denumirii organizatiei este SNLP.
Art. 2 – Membrii de sindicat

Sindicatul reuneste, fara discriminare, pe baza liberului consimtamant, salariati si pensionarii din sistemul institutional al Administratiei Nationale a Penitenciarelor precum si functionari publici cu statut special din cadrul Ministerului Justitiei mentionati in Legea nr. 293/2004.
Art. 3 – Scopul infiintarii Sindicatului

(1) Sindicatul apara drepturile si interesele legitime ale membrilor de sindicat conform Constitutiei Romaniei si legilor tarii.

(2) Pentru a apara drepturile si interesele legitime ale membrilor de sindicat, Sindicatul actioneaza in numele acestora, avand calitate procesuala activa, conform legii.
Art. 4 – Principii

Principiile generale care definesc activitatea Sindicatului sunt:

a) independenta – Sindicatul este o organizatie independenta care actioneaza numai in interesul membrilor de sindicat si al salariatilor;

b) legalitate – Sindicatul este constituit si functioneaza in temeiul legii si actioneaza in vederea respectarii Constitutiei Romaniei si legilor tarii;

c) responsabilitate – Sindicatul reprezinta membrii de sindicat in baza si in limitele mandatului conferit de prezentul statut si de lege. Sindicatul este direct responsabil de rezultatele obtinute in reprezentarea intereselor profesionale ale membrilor de sindicat;

d) participare activa – Sindicatul promoveaza implicarea activa si un sistem electiv deschis tuturor membrilor de sindicat, fara discriminare.

e) solidaritate - Sindicatul promoveaza solidaritatea intre salariati in promovarea intereselor profesionale comune si urmareste realizarea unitatii de actiune sindicala prin colaborarea deschisa cu organizatii cu interese comune.

f) libertate de opinie - Sindicatul apara/sustine/promoveaza/ libertatea de opinie pentru toti membrii de sindicat;

CAPITOLUL II. OBIECTIVE SI MIJLOACE DE ACTIUNE SINDICALA

Art. 5 – Apararea drepturilor si intereselor legitime

Sindicatul aparara drepturile si interesele legitime ale membrilor de sindicat prin actiuni menite a duce la:

a) protejarea tuturor drepturilor si intereselor legitime;

b) imbunatatirea conditiilor de lucru si asigurarea dotarilor necesare desfasurarii activitatii;

c) imbunatatirea cadrului normativ specific organizarii si functionarii serviciului penitenciar.
Art. 6 – Promovarea intereselor de corp profesional

Sindicatul asigura promovarea intereselor de corp profesional ale membrilor de sindicat prin actiuni menite a duce la:

a) cresterea nivelului profesional al lucratorilor de penitenciare;

b) eliminarea comportamentelor neprofesionale in randul salariatilor;

c) promovarea unei imagini pozitive a corpului profesional al lucratorilor de penitenciare;

d) informarea continua a salariatilor privitor la cadrul normativ si procedural specific;

e) implicarea salariatilor in actiuni cu caracter profesional, social, economic, cultural sau sportiv;

f) intarirea unitatii miscarii sindicale din sistemul penitenciar, conform legilor in vigoare si promovarea solidaritatii profesionale intre salariati;

d) promovarea unei strategii/politici de resurse umane echitabile si coerente;


Art. 7 – Parteneriat social

Sindicatul dezvolta relatii de parteneriat/colaborare cu reprezentantii Ministerului Justitiei, Administratiei Nationale a Penitenciarelor, cu conducerile unitatilor penitenciare precum si cu alte institutii sau autoritati cu atributii in domeniu in vederea:

a) apararii drepturilor si intereselor legitime si promovarii intereselor profesionale ale membrilor de sindicat;

b) eficientizarii cadrului organizatoric si normativ specific;

c) elaborarii, implementarii si monitorizarii politicii executional penale in sistemul penitenciar.

Art. 8 – Mijloace de actiune

Pentru atingerea obiectivelor proprii Sindicatul actioneaza cu respectarea Constitutiei Romaniei si a legilor tarii prin urmatoarele mijloace:

a) petitie formulata in temeiul legislatiei privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor. Petitia reprezinta orice cerere, reclamatie, sesizare sau propunere formulata in scris sau posta electronica prin care Sindicatul se adreseaza unor autoritati si institutii publice.

b) conciliere, mediere, arbitraj si greva in temeiul legislatiei privind conflictele de munca si functia publica;

c) negociere in temeiul legislatiei privind contractele colective de munca si functia publica;

d) demonstratia si pichetarea in limitele legislatiei privind organizarea adunarilor publice;

e) sesizarea organelor competente cu privire la orice ilegalitate in legatura cu drepturile si interesele legitime ale membrilor de sindicat;

e) orice alte mijloace legale.

CAPITOLUL III. RELATIA DINTRE SINDICAT SI MEMBRII DE SINDICAT

Art. 9 – Atribute generale ale sindicatului

(1) In vederea indeplinirii obiectivelor, Sindicatul adopta propriul statut, isi alege liber reprezentantii, isi organizeaza gestiunea si activitatea si, formuleaza programe proprii de actiune.

(2) Sindicatul poate dobandi, in conditiile legii, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros orice fel de bunuri mobile si imobile necesare realizarii scopului prevazut in statut.

(3) Sindicatul solicita informatii necesare pentru a putea apara drepturile membrilor sai.

(4) Sindicatul se poate afilia la organizatii de tip federativ, confederativ, nationale si internationale.
Art. 10 – Atributii specifice ale sindicatului

(1) In reprezentarea membrilor, Sindicatul:

a) apara drepturile si interesele legitime si promoveaza interesele profesionale ale acestora;

b) reprezinta membrii de sindicat in fata conducerii locale sau centrale, dupa caz, precum si in fata organelor de stat si a altor institutii;

c) organizeaza actiuni de intrajutorare intre membrii de sindicat;

d) organizeaza acordarea de asistenta juridica membrilor de sindicat care se afla intr-un litigiu de munca sau care are legatura cu atributiile de serviciu;

e) delega reprezentanti care sa ii reprezinte interesele in raporturile de colaborare cu conducerea unitatilor penitenciare;
f) mentine permanent legatura cu organele conducerii in scopul realizarii unei informari reciproce privind activitatea din sistemul penitenciar si cea sindicala;

g) informeaza membrii privind activitatea Sindicatului;

h) se implica in solutionarea conflictelor de munca si de drepturi in numele si pentru membrii de sindicat;

i) tine evidenta membrilor, incasarilor si cheltuielilor de orice fel;

j) actioneaza pentru organizarea de activitati culturale, educative, recreative, obtinerea de bilete de odihna si tratament;

k) desfasoara, conform legii, orice alte activitati menite a duce la indeplinirea obiectivelor propuse.

(2) Sindicatul poate constitui, dobandi, administra sau poate participa la constituirea sau administrarea in interesul membrilor sai si in conditiile prevazute de lege:

a) casa de ajutor propriu;

b) publicatii proprii;

c) unitati de invatamant, culturale sau economico-sociale, societati comerciale.
Art. 11 – Drepturile membrilor de sindicat

Membrii de sindicat au urmatoarele drepturi:

a) apararea drepturilor si intereselor legitime - Sindicatul apara drepturile si interesele legitime ale membrilor de sindicat;

b) asistenta de specialitate - in situatii ce implica raspunderea disciplinara, administrativa, civila, sau penala, dupa caz, Sindicatul asigura asistenta juridica sau reprezentare;

c) libera exprimare a opiniei si libertatea de constiinta – Sindicatul apara liberul exercitiu al tuturor drepturilor si libertatilor individului;

d) participare activa – membrii de sindicat au dreptul de a participa activ la activitatea sindicala;

e) de a alege - orice membru de sindicat, fara discriminare, poate alege organele reprezentative conform prevederilor prezentului statut.

f) de a fi ales – orice membru de sindicat care are calitatea de salariat in sistemul ANP, fara discriminare, poate fi ales in organele reprezentative conform prevederilor prezentului statut, cu conditia ca in ultimele 12 luni sa fii fost membru SNLP
Art. 12 – Indatoririle membrilor de sindicat

Membrii sindicatului au urmatoarele indatoriri:

a) sa cunoasca si sa respecte statutul sindicatului;

b) sa achite la timp cotizatia lunara;

c) sa respecte disciplina si ierarhia sindicala, precum si hotararile organelor de conducere ale Sindicatului;

d) sa aiba un comportament conform cu regulile de conduita general acceptate in societate;

e) sa nu aduca prejudicii, intereselor si imaginii organizatiei si sa sustina activitatea Sindicatului.

CAPITOLUL IV. CALITATEA DE MEMBRU DE SINDICAT

Art. 13 – Dobandirea calitatii de membru de sindicat

(1) Poate fi membru al Sindicatului orice salariat si pensionar din cadrul sistemului institutional al Administratiei Nationale a Penitenciarelor precum si functionari public cu statut special din cadrul Ministerului Justitiei care adera liber consimtit la prezentul statut si care formuleaza o cerere scrisa (adeziune) in acest sens. Aceasta se depune spre aprobare Biroului Executiv. Modelul de adeziune la sindicat este parte integranta a prezentului statut si este prezentat in anexa nr. 2 la prezentul statut.

(2) Calitatea de membru al Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare incepe din momentul aprobarii adeziunii de catre Biroul Executiv, in urma propunerii liderului grupei sindicale.
Art. 14 – Exercitarea calitatii de membru de sindicat

Exercitarea calitatii de membru de sindicat se realizeaza in conformitate cu legislatia sindicala si prevederile prezentului statut.
Art. 15 – Pierderea calitatii de membru de sindicat

(1) Pierderea calitatii de membru poate avea loc:

a) de drept, ca urmare a incetarii raporturilor de munca sau de serviciu cu exceptia pensionarii;

b) la cerere, ca urmare a retragerii, pe baza unei cereri scrise;

c) urmare a aplicarii sanctiunii disciplinare de excludere.

(2) Membrii care au pierdut calitatea de membru al sindicatului nu au nici un drept asupra patrimoniului Sindicatului.

(3) Persoanele ale caror raporturi de munca sau serviciu au incetat prin pensionare isi pot pastra calitatea de membrii in sindicat cu conditia continuarii platii cotizatiei in conditiile prezentului statut.

CAPITOLUL V. RECOMPENSE SI SANCTIUNI

Art. 16 – Acordarea recompenselor

(1) Pentru activitatea desfasurata membrii de sindicat pot fi recompensati cu:

a) premii in bani sau bunuri;

b) diplome de merit si distinctii;

c) titluri onorifice;

(2) Procedura de acordare a recompenselor este stabilita in Regulamentul de Organizare si Functionare a Sindicatului.
Art. 17 – Aplicarea sanctiunilor

(1) Membrilor de sindicat le sunt aplicabile urmatoarele sanctiuni:

a) atentionarea scrisa;

b) suspendarea din sindicat pe o perioada de la 1 la 6 luni;

c) excluderea din sindicat.

(2) Sanctiunile se aplica de Biroul executiv, si se pot contesta in termen de 30 de zile la Consiliul sindicatului care poate lua decizia de mentinere sau anulare a sanctiunii.

(3) Biroul executiv aplica sanctiuni la propunerea liderilor de grupe, cu exceptia cazurilor in care se ia decizia de sanctionare a liderului

(4) Metodologia de aplicare a sanctiunilor este stabilita in Regulamentul de Organizare si Functionare a Sindicatului.

CAPITOLUL VI. PATRIMONIUL SI VENITURILE SINDICATULUI

Art. 18 – Constituirea patrimoniului

(1) Patrimoniul Sindicatului este constituit din totalitatea bunurilor mobile, imobile si din mijloace banesti aflate in proprietatea sa sau dobandite sub orice forma in conditiile legii.

(2) Administrarea patrimoniului, folosirea, inchirierea, transmiterea de bunuri si orice alte operatiuni se fac in conditiile legii.

(3) Veniturile SNLP se constituie din:

a) cotizatiile membrilor;

b) dobanzile si dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, in conditii legale;

c) dividendele societatilor comerciale infiintate;

d) venituri realizate din activitati economice directe;

e) donatii, sponsorizari sau legate;

f) resurse obtinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale;

g) alte venituri prevazute de lege.
Art. 19 – Cotizatia

(1) Cotizatia reprezinta contributia financiara lunara a fiecarui membru de sindicat.

(2) Cuantumul cotizatiei este de 1% din venitul salarial brut realizat sau din pensie.

(3) Cotizatia se retine pe statul de plata pe baza acordului membrului de sindicat sau, in cazul pensionarilor, precum si in situatii exceptionale, se poate achita direct liderilor de grupe, pe baza de chitanta.

(4) Cotizatia se plateste incepand din luna in care a fost aprobata adeziunea.

(1) Organul de control financiar al sindicatului este comisia de cenzori alcatuita din 3 membri titulari si 2 membri supleanti, alesi de Adunarea Generala.

(2) Comisia de Cenzori este subordonata Adunarii Generale a sindicatului si este condusa de un Presedinte ales de catre membrii comisiei.
Art. 21 – Situatia patrimoniului la incetarea activitatii

(1) Dizolvarea Sindicatului se face in temeiul hotararii adoptate de Adunarea Generala sindicatului cu majoritate de 2/3 din totalul membrilor.

(2) Operatiunile legate de dizolvarea sindicatului sunt efectuate de o comisie speciala, numita de Adunarea Generala. Comisia speciala intocmeste o documentatie privind distribuirea, transmiterea sau, dupa caz, lichidarea patrimoniului sindicatului, conform celor stabilite de Adunarea Generala.

(3) In cazul incetarii activitatii, fara a se adopta o rezolutie asupra patrimoniului, oricare dintre membrii sai are dreptul de a se adresa tribunalului conform art.37 alin.(2) din Legea 54/2003.

CAPITOLUL VII. STRUCTURA ORGANIZATORICA

Art. 22 – Structura sindicatului

(1) Sindicatul este constituit din grupe sindicale organizate la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor si a unitatilor subordonate. Salariatii din sistemul Administratiei Nationale a Penitenciarelor pot adera la S.N.L.P. prin intermediul unei gupe sindicale dintr-o alta unitate daca la nivelul unitatii proprii nu este constituita grupa sindicala.

(2) Pensionarii si functionarii cu statut special din cadrul M.J. pot adera la S.N.L.P. prin intermediul oricarei grupe sindicale

(3) Grupa sindicala are un efectiv de minim 15 persoane si este condusa de liderul grupei ajutat de un vicelider alesi prin vot secret cu majoritate simpla de Adunarea grupei. Viceliderul grupei sindicale este inlocuitor de drept al liderului grupei sindicale si indeplineste atributiile stabilite de catre acesta;

(4) la nivelul grupei sindicale se alege un comitet de sindicat constituit din:

1. Lider grupa sindicala;

2. Vicelider grupa sindicala;

3. Reprezentanti ai sectoarelor de activitate (consultativ);

(5) Adunarea grupei este alcatuita din totalul membrilor grupei sindicale si se intruneste, de regula, in sedinte semestriale ori in sedinte extraordinare, la solicitarea liderului de grupa sau a minim 1/3 din numarul total de membrii.
Art. 23 – Organele de conducere

Organele de conducere ale sindicatului sunt:

a) Adunarea Generala

b) Consiliul National al Sindicatului

c) Biroul Executiv

Art. 24 – Adunarea generala

(1) Adunarea Generala este organul suprem de conducere a sindicatului.

(2) Adunarea Generala este alcatuita din delegatii grupelor sindicale al caror numar este stabilit pe baza normei de reprezentare a 1/60 membri de sindicat platitori cu cotizatia la zi, dar nu mai putin de un delegat de grupa sindicala. Liderii si viceliderii grupelor sindicale sunt obligatoriu inclusi in delegatiile grupelor sindicale din care provin. Numarul exact de delegati se stabileste prin rotunjire in sus.

(3) Adunarea Generala se intruneste de regula anual, dar nu mai tarziu de o data la doi ani in sedinte ordinare si ori de cate ori este nevoie in sedinte extraordinare. Sedintele sunt statutar intrunite in prezenta a 2/3 din numarul delegatilor. Rezolutiile se adopta cu o majoritate simpla din numarul de delegati prezenti.

(4) In cazul in care nu se intruneste cvorumul prevazut la alin. (1) in termen de cel mult 30 de zile se convoaca o noua Adunare Generala, cvorumul de prezenta aplicabil fiind de cel putin jumatate plus unu din numarul delegatilor.

(5) Lucrarile Adunarii Generale sunt organizate de Biroul Executiv si sunt conduse de presedinte si vicepresedinti.
(6) Pe perioada alegerilor pentru organele de conducere ale sindicatului, lucrarile Adunarii Generale sunt conduse de un comitet format din 3 membri alesi de adunare, numit "Comitet pentru organizarea alegerilor". Acesta isi inceteaza activitatea dupa ce au fost alese organele de conducere ale sindicatului. Alegerile se fac prin vot secret cu o majoritate simpla din numarul delegatilor prezenti.
Art. 25 – Atributiile Adunarii Generale

(1) Adunarea Generala are urmatoarele atributii:

a) adopta ordinea de zi si regulile de procedura privind desfasurarea lucrarilor;

b) adopta si modifica statutul si R.O.F.;

c) stabileste strategia generala;

d) alege si revoca presedintele, vicepresedintii si secretarul general;

e) ratifica executia bugetara si aproba proiectul de buget;

f) ratifica afilierea la organizatii de tip federativ, confederativ, internationale precum si constituirea de uniuni sindicale;

g) in caz de reorganizare, divizare, comasare sau dizolvare, hotaraste soarta patrimoniului.

(2) In exercitarea atributiilor proprii Adunarea Generala adopta rezolutii, semnate pentru conformitate de catre presedintele sindicatului si secretarul general.
Art. 26 – Consiliul National al Sindicatului

(1) Consiliul National al Sindicatului este organul de conducere cu caracter deliberativ si decizional care asigura coordonarea activitatii SNLP in perioada dintre doua Adunari Generale, in conformitate cu rezolutiile adoptate de Adunarea Generala.

(2) Consiliul National al Sindicatului este alcatuit din liderii grupelor sindicale ale unitatilor din sistemul penitenciar.

(3) Consiliul National al Sindicatului se intruneste semestrial in sedinte ordinare si ori de cate ori este nevoie in sedinte extraordinare. Modalitatea de votare se stabileste in prima zi a lucrarilor prin vot liber deschis. Alegerile se fac prin vot secret cu o majoritate simpla din numarul delegatilor prezenti.

(4) Lucrarile Consiliul National al Sindicatului sunt organizate de Biroul Executiv si sunt conduse de un prezidiu format din presedinte si vicepresedinti.
Art. 27 – Atributiile Consiliului Sindicatului

(1) Consiliul Sindicatului are urmatoarele atributii:

a) adopta ordinea de zi si regulile de procedura privind desfasurarea lucrarilor consiliului;

b) coordoneaza si orienteaza intreaga activitate intre doua Adunari Generale;

c) analizeaza si hotaraste asupra activitatii structurilor organizatorice inferioare;

d) adopta bugetul si il rectifica pe parcursul exercitiului bugetar in functie de prioritati;

e) solutioneaza contestatiile privind sanctiunile aplicate de Biroul executiv;

f) hotaraste afilierea sau retragerea din organizatiile nationale si internationale;

g) hotaraste in materia declansarii conflictelor de munca:

h) convoaca Adunarea Generala in sedinte extraordinare;

(2) In cazuri exceptionale precum imbolnaviri de lunga durata, emigrare, frauda, disparitie, Consiliul Sindicatului poate suspenda din functie presedintele, vicepresedintii sau/si secretarul general al Sindicatului, putand decide asupra interimatului acestei functii. Concomitent, este convocata Adunarea Generala in sedinta extraordinara pentru expunerea cazului si ratificarea hotararii de alegeri anticipate.

(3) In exercitarea atributiilor proprii Consiliul Sindicatului adopta hotarari, semnate pentru conformitate de catre presedintele sindicatului si secretarul general.
Art. 28 – Biroul executiv

(1) Biroul Executiv este organul care conduce activitatea curenta a sindicatului intre sedintele Consiliului National al Sindicatului. Biroul Executiv este format din:

a) presedinte

b) vicepresedinti

c) secretar general

(2) Biroul Executiv se intruneste lunar si ori de cate ori este nevoie.
Art. 29 – Atributiile Biroului Executiv

(1) Biroul Executiv are urmatoarele atributii:

a) adopta ordinea de zi;

b) indeplineste rezolutiile Adunarii Generale si hotararile Consiliului Sindicatului, elaborand planuri concrete de actiune;

c) armonizeaza, promoveaza si apara interesele membrilor de sindicat;

d) coordoneaza activitatea grupelor sindicale;

e) solutioneaza cererile de aderare la organizatie (adeziuni);

f) solutioneaza contestatiile privind aplicarea sanctiunilor cu exceptia celor aplicate liderilor de grupe;

g) aplica sanctiuni membrilor.

h) convoaca Consiliul Sindicatului sau Adunarea Generala, in cazuri deosebite;

i) prezinta raportul de activitate Consiliului Sindicatului si Adunarii Generale:

j) intocmeste Regulamentul de Organizare si Functionare (R.O.F.) pe care il supune spre aprobare Adunarii Generale;

k) suspenda din functie liderii grupelor sindicale care nu respecta statutul si R.O.F.;

l) numeste viceliderul, provizoriu ca lider al grupei sindicale, pana la efectuarea alegerilor, acesta preluand atributiile liderului suspendat;

m) urmareste bugetul si verifica oportunitatea cheltuielilor si platilor angajate in conformitate cu acesta;

(2) In exercitarea atributiilor proprii Biroul executiv adopta decizii, semnate pentru conformitate de catre presedintele sindicatului si secretarul general.

(3) Biroul executiv poate decide infiintarea de comisii tehnice si de specialitate, stabilind mandatul, atributiile si responsabilitatile in hotararea de infiintare.
Art. 30 – Presedintele Sindicatului

(1) Presedintele sindicatului asigura conducerea executiva a organizatiei la nivel national si este responsabil de buna organizare si functionare a organizatiei.

(2) Presedintele are urmatoarele atributii:

a) reprezinta interesele membrilor sindicatului in toate imprejurarile;

b) urmareste si impune respectarea statutului;

c) asigura aplicarea a rezolutiilor Adunarii Generale, hotararile Consiliului National Sindical precum si deciziile Biroului Executiv;

c) reprezinta sindicatul in probleme generale in relatia cu Administratia Nationala a Penitenciarelor, Ministerul Justitiei si orice alte institutii sau autoritati publice;

d) deleaga competente, potrivit prezentului Statut;

e) reprezinta persoana juridica a organizatiei in contractele individuale de munca incheiate cu angajatii sindicatului si in contractele de colaborare;

f) prezideaza lucrarile Adunarii Generale, Consiliul National al Sindicatului si Biroului Executiv;

f) este ordonator principal de credit si dispune efectuarea cheltuielilor stabilite in bugetul anual de venituri si cheltuieli.

g) coordoneaza activitatea de elaborare a proiectelor de politici si strategii ale sindicatului;

h) angajeaza personal necesar functionarii organizatiei, stabileste atributiunile acestuia si le supune validarii in cadrul Biroului Executiv, pentru functiile aprobate de Consiliul National;

(3) In exercitarea atributiilor proprii Presedintele sindicatului emite decizii contrasemnate de secretarul general.
Art. 31 – Vicepresedintii

(1) Vicepresedintii sindicatului asigura reprezentarea zonala in conducerea executiva si sprijina presedintele sindicatului in conducerea executiva a organizatiei la nivel national. Numarul vicepresedintilor este de 3.

(2) Vicepresedintii au urmatoarele atributiuni:

a) coordoneaza activitatea sindicala in zona de responsabilitate;

b) informeaza Biroul Executiv lunar cu problemele sindicale;

c) au obligatia de a mentine o comunicare permanenta cu liderii grupelor sindicale; vor prelua problemele sindicale numai dupa ce liderul de grupa a facut toate demersurile ce ii stau in responsabilitate pentru promovarea si rezolvarea situatiei respective.
(3) unul dintre vicepresedintii sindicatului asigura conducerea acestuia pe perioada vacantei postului de presedinte. Acesta este desemnat de presedinte sau dupa caz de catre Biroul Executiv prin vot.
Art. 32 – Secretarul general

(1) Secretarul General are urmatoarele atributii:

a) urmareste respectarea R.O.F.;

b) coordoneaza si raspunde de activitatea economico – financiara a sindicatului;

c) solicita comisiei de cenzori efectuarea de controale in afara celor periodice atunci cand sesizeaza anumite deficiente ce se cer a fi clarificate;

d) organizeaza tinerea evidentei dezbaterilor in sedinte, a rezolutiilor, hotararilor si deciziilor luate si consemnarea lor in procese verbale;

e) coordoneaza activitatea comisiilor constituite pe probleme specifice;

f) coordoneaza activitatea personalului de specialitate si administrativ din aparatul de lucru al sindicatului si raspunde de buna functionare a serviciilor administrativ, juridic si comunicare;

g) asigura actualizarea evidentei membrilor;

h) se asigura de existenta unei bune informari a membrilor cu privire la activitatea organizatiei.
Art. 33 – Renuntarea la calitatea de membru in organele de conducere

(1) Membrii SNLP alesi prin vot, care au atributii de conducere la diferite niveluri ale organizatiei, pot renunta la aceasta calitate;

(2) Renuntarea se notifica Biroului executiv;

(3) Biroul executiv va informa Consiliul Sindicatului despre hotararea de renuntare precum sidespre demersurile intreprinse ca urmare a acesteia.
Art. 34 – Organizarea alegerilor

(1) Alegerile sindicale se vor desfasura o data la 4 ani pentru toate nivelurile de conducere ale sindicatului, prin vot secret cu o majoritate simpla.

(2) Procedura de organizare a alegerilor sindicale este parte integranta a Regulamentului de organizare si functionare al Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare.

CAPITOLUL VIII. DISPOZITII FINALE SI TRANZITORII

Art. 35 – Abrogare

Cu data adoptarii prezentului, Statutul Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare adoptat de catre Adunarea Generala din 08.04.2006 se abroga.
Art. 36 – Adoptarea regulamentului de organizare si functionare

In termen de 30 de zile de la data aprobarii prezentului statut, va fi adoptat Regulamentul de organizare si functionare al Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare.

Prezentul Statut a fost adoptat de Adunarea Generala - forul suprem de conducere al Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare intrunita statutar in data de 07.06.2008.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one